Въоръжени мъже влизат на руска територия от Украйна и превземат няколко

...
Въоръжени мъже влизат на руска територия от Украйна и превземат няколко
Коментари Харесай

Нападенията в Белгород: колко сигурни са границите на Русия

Въоръжени мъже влизат на съветска територия от Украйна и завладяват няколко села едно след друго. Една жена е убита, няколко души са ранени. В регионалния град е оповестено изключително състояние. Стотици са евакуирани, настава безпорядък. Малко по-късно в района започва антитерористична интервенция на съветските въоръжени сили. Кремъл твърди, че е ликвидирал 70 украински нападатели. От Киев отхвърлят да имат нещо общо със протичащото се. Казват, че офанзивата е осъществена от съветски жители, които желаят да се изправят против Владимир Путин. За една нова, свободна Русия.

Всичко това звучи като съвършен материал за трогателен политически трилър, само че в действителност се е случило на руско-украинската граница в региона на Белгород. И макар че изключителното състояние към този момент е анулирано, доста въпроси остават без отговор.

Всичко е под надзор?

От Кремъл в началото се въздържаха от съответни отговори на въпросите по тази тематика. Говорителят на Путин Дмитрий Песков използваше прекомерно общи формулировки като да вземем за пример " надълбоко терзание "  за протичащото се. Руската държавна телевизия обаче беше доста по-гръмогласна. Там се говореше за украински терористи, фашисти, западни съучастници и всевъзможни други саботьори. Лайтмотивът: Русия държи всичко под надзор. Областният шеф на Белгород Вячеслав Гладков твърди, че " всички нужни ограничения са подхванати от управляващите ". Но правилно ли е това?

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков твърди, че обстановката е под надзор Снимка: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Украинският боен специалист Ян Матвеев е песимистичен. Пред Дъждовни води той прецизира, че не може да става и дума за бърза реакция на съветската войска. " Дори откакто доста видеа и фотоси към този момент се бяха появили в интернет, на съветските въоръжени сили им лиши не по-малко от час и половина, с цел да реагират ”. Матвеев намира това съмнение за необичайно.

Руският политически анализатор Дмитрий Орешкин също подозира, че Кремъл е бил заловен неопитен от нападението. По думите на специалиста обаче това не е изненадващо. " Войната си е война. А във война печели оня, който е по-бърз. В този случай това е украинската страна, която, обратно на упованията на Кремъл, не си стои тихичко от другата страна на границата, страхувайки се да я премине ". Кремъл очевидно не чака, че с изключение на Русия и други страни могат да нарушат интернационално приетите суверенни държавни граници. Орешкин е уверен, че съветският хайлайф ще си вземе нужните поучения от това. " Разбира се, те доста добре знаят, че някой от тях се е провалил, меко казано. Ще паднат глави. Но това няма да го забележим по малкия екран ", уверен е Орешкин.

Пренасочване на запас от фронта към границите?

Ако Русия измести част от войските си към границата след нападенията в Белгород, това би било явен знак. Но това е и таман нещото, което целят нападателите, счита военният специалист Матвеев. Той обръща внимание на положението на съветската войска, която и без друго страда от липса на техника и човешки запас. " От една страна всичко това има психически резултат и цели да сплаши съветските генерали - вижте, в случай че желаеме, можем да ви превземем ". В отговор съветските военнокомандващи тогава ще кажат: дано да пазим границите си. Това ще има резултат - танкове и бойци ще би трябвало да бъдат изместени от фронтовата линия към границите, изяснява Матвеев.

Въпреки това Дмитрий Орешкин предизвестява, че нападенията по границата с Украйна могат да бъдат употребявани от Кремъл за пропагандни цели и единствено да подкрепят разказа на Путин. " Вижте, ние бяхме принудени. Путин беше прав, когато сподели, че е работил превантивно - всичко това ще се впише прелестно в разказа, че другояче украинците ще продължат да ни атакуват по този метод ".

Онова, за което специалистите обаче са на едно мнение, е, че нахлуването на въоръжени групи от Украйна на съветска територия няма да провокира сериозна смяна във военната тактика. По-важен е пропагандният резултат - и за двете страни.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР